Ropa v roce 2018


Tak jak se ropa přibližuje u WTI kontraktu k 60 USD za barel, tak bude zajímavé, kde se bude v příštím roce pohybovat. Jedny z významných faktorů, které bude dobré sledovat:

Břidličné vrty
Tento sektor pokračuje v růstu, nicméně původní odhady agentur jako EIA nebo IEA se zdají mnohdy nadhodnocené. Zajímavá je například studie MIT univerzity poukazující na možné chyby v odhadech růstu produktivity břidličných vrtů dle EIA, kde je odhad ročního růstu produkce o 10% zásluhou technologického pokroku. MIT odhaduje spíše 6,5%. Univerzita poukazuje na extrapolaci odhadu růstu na základě dat z tak zvaných „sweet spot“ vrtů, které bylo nutno využívat producenty při nízké ceně ropy, aby měla těžba vůbec význam. Nicméně, byly opomenuty produkčně horší místa, která bude nutno využívat, pakliže má těžba narůstat dle projekce EIA. WTI ropa pod 50 USD za barel ukázala na významný pokles těžební aktivity mnoha těžařů.  V prosincových reportech EIA a OPEC odhadují přidání sektoru 870 tisíc až 1 milión barelů za den černého zlata do zásob v příštím roce. Otázkou však zůstává, do jaké míry tato predikce je realistická?

Zásoby
OECD zásoby poklesly o 40 mil. barelů v říjnu na 2,9 mld. barelů, což je je nejnižší hodnota za poslední dva roky. Převis nabídky tak činí nějakých 100 mil. barelů nad 5-ti letým průměrem, níže o 75% od počátku tohoto roku. Buď tedy směřujeme k vynulování tohoto převisu nebo se odhady agentur ohledně břidličné produkce ukáží jako realistické a pak může převis pokračovat.

Americké exporty
Za poslední měsíce došlo k americkým vývozům komodity do Indie, poprvé od poloviny 70. let a například vůbec poprvé do Polska. Tudíž, jak se předpokládalo, vývozy postupně budou redukovat zvyšování produkce. Navíc importy Číny byly za tři čtvrtletí tohoto roku o 13% vyšší než za stejné období minulý rok. 

Dodržování škrtů OPECu
Produkce kartelu poklesla o 130 tis. barelů za den v listopadu meziměsíčně (počtvrté v řadě). Míra dodržování je tak na 115% (zatím nejvyšší míra!). Samozřejmě také, neplánované výpadky ve Venezuele kompenzují menší než 100% míru dodržování škrtů v Iráku či Spojených arabských emirátech. Otázkou zůstává pak klíčový červen 2018 a potenciální ukončení škrtů, pokud se bude dařit vybalancovat trh. Zatímco minulý rok byla spokojenost mezi členy kartelu obecně s 50 USD za barel, nyní se spíše rýsují očekávaní kolem 70 USD za barel u Brentu.
V každém případě trh s ropou bude jistě nadále velmi zajímavý jak pro rychlejší intradenní strategie, tak pro pomalejší spreadové či dlouhodobé trendové strategie.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj aktivního kontraktu na WTI ropu a jeho komoditní spread s kontraktem pro červen 2018 na burze v Chicagu od počátku roku (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?