Do jaké míry je jistota bezpečná?

Investiční činnost s sebou nese jistou míru volatility a mnohdy značně vyšší než cílovaný výnos. Vezměme například akcový index S&P 500, kde je historicky průměrný (ne zaručený každý rok) roční výnos kolem 8-10% p.a. s větší než toto roční volatilitou 20%, což vezmeme-li ne-normální (rozuměj ne Gaussiánská) distribuce měsíčních výnosů představuje potenciální drawdown u nákup a drž více jak 20% (někdy i 50% dd i víc). To znamená v reálu pak pro někoho jistě riziková investice. Je vůbec nutné investovat, když ekonomika stejně dlouhodobě roste a příjmy se budou nakonec stejně zvyšovat, tak proč ty získané příjmy vůbec riskovat? Jak uvedl ekonom Thomas Piketty v knize: „Capital in the Twenty-First Century“, tak nerovnost vzniká zejména proto, že je míra zhodnocování bohatství v čase vyšší než míra růstu hospodářského produktu. Tudíž investující bohatí se stávají bohatší rychlejším tempem než ti neinvestující a nůžky se stále rozevírají. To znamená spolehát na vyšší příjmy dané hospodářským růstem nestačí.

Pro někoho pak je jistější a bezpečnější úrokový instrument (bankovní vklad, dluhopis držený do splatnosti s jasným kupónem, a podobně). Otázka je jak je to skutečně bezpečnější dlouhodobě v reálném vyjádření po započítání inflace. Zajímavou studii v této oblasti, mimo jiné, ukázala v poslední době například práce pobočky americké centrální banky v San Franciscu: „TheRate of Return on Everything, 1870–2015“. Pohlédněme na klouzavé průměry reálných výnosů dlouhodobých (zeleně) a krátkodobých (černě) amerických dluhopisů historicky od roku 1870:



Je evidentní, že není reálně v praxi jistota vůbec bezpečná. Kromě 3 časových úseků s vyšším reálným výnosem nad 5% u dlouhodobých dluhopisů je na druhé straně také možný reálný výnos negativních 5%.

V této době se dá říci, že reálný výnos 5% p.a. u tak zvaně bezpečných instrumentů (pokud však drženy do splatnosti plné jistiny, jelikož cena se na trhu také pohybuje nahoru a dolů do doby splatnosti) bude spíše po mnoho let spíše iluzí.

To znamená, že bezpečné není v praxi bezpečnější a je nutné být zainvestován dlouhodobě do rizikových aktiv, pakliže požadujeme míru zhodnocování z bohatství, jak uvedeno Pikettym. Dá se však redukovat volatilita při udržení požadovaného výnosu?  Jistě dá a to diverzifikací do historicky nekorelovaných aktiv. Jednou s možností je jistěkombinace dluhopisů, akcií a divergenčních strategií multikomoditních CTA (obchodujícíh převážně dle AOS algoritmů trendově). Závěrem se pojďme podívat na vývoj jednotlivých indexů dluhopisů, akcií a CTAs a příkladu jejich portfolia indexů v poměru 20/40/40 (světle modře s křížky):




Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?