Kam až může cena ropy jít?

Stávající zhodnocování ceny černého zlata není ani tak překvapivé a mnohokrát jsem již  s přestihem o tomto psal (například zde).  Možná více zajímavá je tempo růstu kupříkladu nad 60 USD za barel u WTI kontraktu. Nicméně momentum je momentum a v praxi jsem zaznamenal nákupní signály jak na intradenních AOS (delší série profitabilních obchodů), tak dlouhodobějších trendových AOS quant strategiích. I když čínské exporty poklesly v prosinci meziměsíčně o 3,3 miliónů metrických tun, poptávka je stále silná, například dle posledních zpráv z Indie.  Analytické odhady hovoří o silné poptávce v tomto roce.


Počet ropných vrtů se zvýšil o 10 tento týden (nejvíce od června 2017) a je na 752 oproti 522 oproti minulému roku. Nicméně, produkce v prvním týdnu v USA poklesla na 9,492 miliónů barelů za den z 9,782 v posledním týdnu v 2017. Faktorem jsou jistě výrazné pozice na prodej swap dealerů, které jsou jen částečně kompenovány nákupními pozicemi asset manažerů a při klesajícíh amerických zásobách ropy relativně ne již taková nutnost zajišťovat tak výrazně prodejem. Přechod do backwardation v posledníc době pak také přináší pozitivní roll výnos při rolování nákupních pozic u futures kontraktů.

Otázkou zůstává míra dodržení produkčních škrtů OPECu a kooperujících dalších producentů. Poslední informace napovídají o možném dalším prodloužení do 2019. Dále pak, do jaké míry budou na vyšší cenu reagovat břidliční producenti. Na konferenci před pár dny v Miami, vrcholní manažeři těchto společností opakovaně zdůrazňovali spíše zdrženlivost a nutnost splácet nahromaděné dluhy plus vyplácet akcionáře raději než zvyšovat rychleji produkci. Důležitým faktorem je jistě nákladová inflace služeb při obchospodařování vrtů v řádu 5-10% ročně! (dle Goldman Sachs).
Technicky by pak mohl WTI kontrakt směřovat graduálně k 70 i výše. Jiného názoru je ale vládní Energetická informační agentura EIA, která vidí ceny v podstatě stagnující tento a další rok:


EIA očekává americkou produkci na v průměru 10,3 miliónů barelů za den v 2018 a 10,8 miliónů barelů z a den v 2019. Jednu z kritik odhadů EIA jsem zmínil v článku zde.

Čisté pozice v ropě , dle posledního reportu komise pro komoditní trhy, jsou mimo zajišťovatele na NYMEX divizi chicagské burzy ve výši relativně extrémních 713 807  kontraktů na nákupní straně. To znamená není vyloučena jistá korekce v tuto chvíli, pakliže některé tyto budou zavírány.  Závěrem se pojďme podívat na březnové kontrakty WTI ropy a Brentu a jejich komoditní spread na chicagské burze (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?