Nízká volatilita a ne-poklesy akciového trhu

Současný vývoj amerického, ale i dalších akiových thů je bezpochyby velmi hladký a pro ty co působí na trhu již delší dobu a zažili jak vypadají skutečné korekce a medvědí trhy možná ne tak docela pochopitelný. V roce 2017 byl drawdown jen 2,8%, což je druhý nejnižší od roku 1928 po 2,5% dd v roce 1995!

Roky, kdy byl maximální drawdown méně než 5% u S&P 500 indexu byly 1954, 58, 61, 64 a 95. Historická i implikovaná volatilita (VIX) jsou velmi nízko, nicméně podobné to bylo například v 90. letech:



Zásluhu na tom má synchronizovaný růst ekonomik bez inflačních tlaků, umožňující centrálním bankám udržovat QE programy nebo utahovat monetární politiky jen graduálně. Tudíž, období nízké volatility může pokračovat a z historického pohledu se nejedná o nic neobvyklého.
Na druhé straně, stejně tak může mít delšího trvání období zvýšené volatility a poklesů akciových trhů. Jistě mnohé napadnou v první řadě dotcom bublina 2000 nebo finanční krize 2007. Pomineme-li přes 80% pokles trhu trvající téměř 3 roky ve Velké hospodářské krizi v 30. letech, pak to bude od ledna 1973 473 dní medvědího trhu, pohlédněme na vývoj Dow Jones indexu v periodě 60.-80. let a tento pokles pak znázorněn červeně:



Akcie poklesly tehdy 16 z 21 měsíců a S&P 500 zaznamenalo rekordních 7 měsíců v řadě kontinuálního poklesu. Shiller CAPE PE poměr se propadl na hodnoty kolem 8 (porovnejme s 33 dnes). Průměrný roční výnos -27,2% však nabyl tak výrazný jako například -41,4% p.a. v poslední krizi 2007.

U podílových fondů například ti co investovali do Nasdaq akcií (pasívního indexu, ne jednotlivých akcií) koncem 90. let a přežili splasknutí dotcom bubliny a přes 80% pokles trhu, tak se dostali zpátky na svou původní investici až v posledních letech (to jest téměř po 20 letech). Pohlédněme pro zajímavost na vývoj cen akcie Cisco od 90. let do dneška:



Odhadnout, kdy dojde ke zvýšení volatility a poklesu v podstatě nelze, stejně tak k přesnému rozpoznání příchodu ekonomické krize či nastolení konjunktury. To by jistě byli PhD ekonomové nejbohatší investoři. Co však lze je být diverzifikován v každém moment jak do různých aktiv, tak do přístupů. Například nákup a drž dlouhodobě a divergenčních long/ short momentum-breakout strategií (těžících z trendů ať již nahoru nebo dolů). Ostatně, pohlédněme jaké jsou pravděpodobnosti poklesu za různé časové délky u různých přístupů (momentum dlouhodobě nejlepší varianta):

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů akciových indexů na large-cap S&P 500 e-mini ES a small-cap Russell 2000 mini RTY na burze v Chicagu od konce roku 2017:



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?