Cena ropy může dále růst (nedojde-li o obchodní válce)


Předpokládané první dvě kola obchodního konfliktu mezi USA a Čínou jsou za námi a je otázkou jaký bude výsledek. Zda přinese negociační jednání (hlavní scénář, jak jsem prezentoval minule: http://martinekonom.blogspot.com/2018/03/navrat-k-normalu-trhu-nejde-tak-o-cla.html ) nebo dojde k průchodu k egoistickému a neekonomickému jednání , ztrátě pro včechny a potenciálně další celosvětové ekonomické krizi ve finále.  V tuto chvíli je do 15. května zde v USA tak zvaná perioda veřejného slyšení/ návrhů k předloženým celním opatřením. Existují tudíž zjednodušeně 2 alternativy: 1.dojde k zasednutí k jednacímu stolu s Čínou a  negociacím nebo 2. Trump bude pokračovat v hrozbách dalších cel, Čína recipročně reaguje a začně obchodní válka v pravém slova smyslu.


Druhá varianta by byla jistě spouštěč výraznějšího poklesu akciových trhů, ale také ceny ropy, která v sektoru mezinárodní přepřepravy a obchodu zastává klíčovou funkci.


Na počátku týdne poukázal report agentury Bloomberg na pokles produkce ropy v OPEC zemích minulý měsíc o 170 tis. barelů za den na 32,04 mil. barelů za den, což je nejníže od dubna 2017 (převážně dáno situcí ve Venezuele, kde došlo k propadu o 100 mil. barelů za den). Ačkoliv rostla v USA minulý týden produkce na 10,46 mil. barelů za den, tak utahování nabídky celosvětově při rostoucí poptávce působí jako silnější faktor pro další postupný růst ceny.  Taktéž týdenní zásoby americké ropy dle vládní energetické informační agentury mají od počátku roku 2017 klesající trend:




Převis zásob OECD zemí je nyní pod 50 mil. barely v porovnáním s přebytkem 300 mil. barelů před rokem. Podle Wood Mackenzie pak bude tento rok osmým v řadě pro růst poptávky po černém zlatě o více jak 1 milión barelů za den, konkrétní predikce pak o 1,7 miliónů barelů za den! Dle Mezinárodní energetické agentury může dojít k deficitu nabídky již v tomto čtvrtletí.


OPEC dále naznačil možné prodloužení produkčních škrtů o dalších 6 měšíců, což by znamenalo nastavení jejich expirace až do poloviny příštího roku. Výrazným faktorem pak můžou být dále geopolitická rizika například ve dormě znovuzavedení amerických sankcí vůči Iránu, což by dále redukovalo podstatně nabídku.


V praxi v tradingu pak od začátku roku, i když se cena pohybuje nahoru a dolů v pásmu 60-66 USD za barel u WTI kontraktu, tak zvýšená volatilita působí velmi příznivě pro ty intradenní AOS strategie, které mnohdy obchodují ropu převážně na nákupní straně.
Závěrem se pojďme podívat na vývoj aktivního kontraktu na WTI ropu a jeho komoditní spread s kontraktem pro září 2018 na burze v Chicagu od poloviny minulého roku (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?